Kuchnia

Niebo w gebie

sernik czekoladowo – orzechowy z malinami na zimno

składniki:
SPÓD – 120 g herbatników holenderskich w czekoladzie
100 g masła orzechowego

MASA SEROWA – 2 jajka
250 g cukru
1 , 5 łyżeczki pasty waniliowej
750 g sera białego twarogowego, mielonego
200 g kuwertury czekoladowej 52 %
100 g masła orzechowego
1 opakowanie żelatyny fix deserowej + 100 ml wody

DODATKI – 1 , 5 opakowania rurek waflowych w czekoladzie
ok. 500 g świeżych malin
1 galaretka w proszku malinowa + 300 ml wody

sposób przygotowania: SPÓD – naszykowałam tortownicę średnicy 24 cm, spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyłam drobno i wymieszałam z masłem orzechowym, wyłożyłam na dno formy i ugniotłam.

MASA SEROWA – jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem na jasną puszystą masę. Dodałam pastę waniliową i ser, zmiksowałam. Żelatynę fix wsypałam do 100 ml gorącej wody i zmiksowałam przy pomocy ręcznego spieniacza do mleka aż się rozpuściła. Kuwerturę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Gdy była już płynna dodałam masło orzechowe i wymieszałam. Miksując masę serową powoli dodawałam najpierw czekoladę z masłem a następnie rozpuszczoną żelatynę i jeszcze kilka chwil razem miksowałam.

Dookoła boków tortownicy od wewnątrz ustawiłam równo rurki waflowe a na środek wlałam masę serową. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation